Μονώσεις ταρατσών

Αν ζείτε σε ένα κτίριο ιδιαιτέρως παλιό καλό θα ήταν να σκεφτείτε πολύ σοβαρά τη λύση της μόνωσης της ταράτσας του κτιρίου για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών και των θερμοκρασιών που θα επηρεάσουν το εσωτερικό του σπιτιού σας. Επίσης, σημαντικό είναι να προνοήσετε για την υγρασία, λόγω των νερών, και να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες του είδους έτσι ώστε να σας κάνουν την καλύτερη και πιο αξιόπιστη εργασία. Μια επώνυμη κι αξιόπιστη εταιρεία με διαπιστευτήρια κι εγγυήσεις θα είναι σε θέση να σας κάνει μια ολοκληρωμένη κατασκευή, χωρίς να σας ταλαιπωρήσει ή να σας χρεώσει περαιτέρω της αξίας των εργασιών. Μην υποκύψετε στα μεγάλα λόγια των οικονομικών εταιρειών γιατί αυτό μπορεί να συνεπάγεται και παροχή φθηνών μονωτικών υλικών.
 
Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι το εξής: λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας, από το εξωτερικό στο εσωτερικό περιβάλλον, η υγρασία που δημιουργείται μετατρέπεται σε υδρατμούς κι αυτοί συσσωρεύονται στο ταβάνι σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είστε σε άμεση ανάγκη μιας ολοκληρωμένης θερμομόνωσης, όπου θα λύσει μια και καλή το μείζον θέμα. Η πιο οικονομική λύση είναι η ελαφριά μονωση ταρατσας ή και η στεγανοποίηση της ταράτσας. Συνήθως, χρησιμοποιούνται δύο είδη θερμομόνωσης:
  • Τα επαλειφόμενα: εδώ κάνουμε λόγο για στεγανωτικά υλικά που αλείφονται πάνω στην ταράτσα και κάνουν μερική ανάκλαση της ακτινοβολίας κι έτσι δεν «πηγαίνει» όλη η θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής κι είναι αρκετά οικονομικά. Ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα είναι ότι αφήνουν  την ταράτσα να «αναπνέει» κι αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε μια καλή θερμομόνωση ταράτσας.
  •   Ασφαλτόπανα: από την άλλη πλευρά υπάρχει η εναλλακτική με τα ασφαλτόπανα, όπου είναι ρολά από ασφαλτικό υλικό, τα οποία επικολλώνται στην επιφάνεια της ταράτσας με φλόγιστρο. Έχουν μια μικρή αδυναμία, καθώς κατά τη διάρκεια μια μεγάλης νεροποντής, μπορεί να μη στεγνώσουν εύκολα κι έτσι το ταβάνι να γεμίσει πάλι υγρασία. Επίσης είναι λίγο πιο ακριβά, καθώς εδώ κάνουμε λόγο και για την όλη διεργασία και διαδικασία που παίρνει περισσότερο χρόνο και θέλει πολλή προσοχή και λεπτομέρεια. Τέλος, είναι πάντοτε σκουρόχρωμα κι αυτό σημαίνει αυτόματα ότι απορροφάται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, η οποία καταλήγει μέσω του ταβανιού στο εσωτερικό του σπιτιού.
Αν κάποιος ρωτούσε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για μια ολοκληρωμένη και σωστή θερμομόνωση ταράτσας, θα προτείναμε κατά μεγάλη πιθανότητα τα επαλειφόμενα καθώς υπερτερούν πλεονεκτημάτων των ασφαλτόπανων. Ωστόσο, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τους ειδικούς και να μάθετε με κάθε λεπτομέρεια τι είναι αυτό που πρέπει να κάνετε ακριβώς για την περίπτωσή σας. Κάθε κτίριο και κάθε σπίτι έχει διαφορετικές ανάγκες κι εσείς οφείλετε να κάνετε την καλύτερη δυνατή έρευνα αγοράς για να μην έχετε ποτέ ξανά πρόβλημα στο μέλλον.