Όταν δεν θες το αμάξι σου να γίνει παγωτό

Λίγο η πάχνη που "κάθεται" στα αυτοκίνητα τα χειμωνιάτικα βράδια λίγο μερικές νιφάδες και παγωνιά, δεν θέλει και πολύ για να δημιουργηθεί ένα στρώμα πάγου πάνω στο αυτοκίνητό μας. Ακολουθούν μερικές ιδέες για το μπορεί κάθε οδηγός ώστε να αποτρέψει κάτι τέτοιο από το να συμβεί μέχρι και πως μπορεί να το αντιμετωπίσει.
 
Δώστε βάση στο αντιψυκτικό υγρό! Δεν αφορά μόνο το χειμώνα, αλλά όλες τις ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας (ναι και του καλοκαιριού). Προμηθευτείτε το αντιψυκτικό υγρό με τις προδιαγραφές που αναγράφει ο κατασκευαστής και φροντίστε να βάλετε στο αυτοκίνητο την κατάλληλη ποσότητα και σωστή αναλογία με αποσταγμένο νερό στο ειδικό δοχείο. Αν η αναλογία του αντιψυκτικού υγρού είναι λάθος ή απουσιάζει παντελώς πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες θα αντιμετωπίσετε θέμα κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου συν του ότι θα επιβραδυνθεί η επίτευξη της κατάλληλης θερμοκρασίας. 
 
Το χειμερινό κιτ του αυτοκινήτου σας, που μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε κατάστημα με είδη ή ανταλλακτικά αυτοκινήτου, θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τα εξής:
 
1. Ειδικό υγρό κατά του πάγου για κλειδαριές, μεντεσέδες & τσιμούχες
2. Ειδικό υγρό κατά του πάγου για τους υαλοκαθαριστήρες
3. Αντιθαμβωτικό spray για τα τζάμια
4. Αντιθαμβωτικό σγουγκαράκι (θα το ευγνωμονείτε!)
5. Ένα σετ γάντια
6. Καλώδια εκκίνηση ρεύματος για έκτακτη ανάγκη
 
Και εδώ η μπαταρία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο! Χωρίς αυτή δεν πάμε πουθενά. Αν είναι παλαιού τύπου, φροντίζουμε να συμπληρώνουμε υγρά εφόσον χρειάζεται, προσέχοντας να ξεπλύνουμε άμεσα από οποιαδήποτε επιφάνεια λεκκέδες από υγρά μπαταρίας καθότι προκαλούν διάβρωση. Αν η μπαταρία μας είναι κλειστού τύπου, η ένδειξη στο επάνω μέρος θα μας ενημερώσει για την κατάστασή της ούτως ώστε να προβούμε σε αντικατάστασή της άμεσα καθότι το χειμώνα η μπαταρία του αυτοκινήτου ταλαιπωρείται πολύ παραπάνω.
 
Ο πάγος μπορεί να προκαλέσει βλάβες που δεν τις υπολογίζετε και που σίγουρα δεν θέλετε να ακούσετε την αξία τους σε ευρώ, όχι μόνο στα μηχανικά μέρη του οχήματος αλλά και στα ηλεκτρικά του συστήματα. 
 
Φροντίστε κατά την παραμονή του οχήματός σας σε μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες να έχετε περάσει με το ειδικό σπρέϊ τις κλειδαριές, τους μεντεσέδες των θυρών αλλά και τα λάστιχα γύρω γύρω τα οποία μπορεί να κολλήσουν από τον παγετό και να κοπούν στην προσπάθειά σας να ανοίξετε την πόρτα και να μπείτε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. 
 
Όταν οι προγνώσεις του καιρού δίνουν ενδεχόμενο χιονόπτωσης, καλό είναι να σηκώνετε του υαλοκαθαριστήρες για να αποφύγετε ενδεχόμενο κόλλημα των μάκτρων στο τζάμι του παρμπρίζ. Επιπλέον θωράκιση θα έχετε αν στο νερό για τα τζάμια βάλετε και το ειδικό υγρό που απομακρύνει τον πάγο ευκολότερα. Αν προμηθευτείτε και το σπρέϊ που δεν επιτρέπει την δημιουργία πάγου στα τζάμια, τότε σας βγάζουμε το καπέλο.  
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό για την απομάκρυνση του πάγου από τα τζάμια του αυτοκινήτου καθότι μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στα κρύσταλλα. Το ίδιο ακατάλληλοι είναι και οι υαλοκαθαριστήρες για την απομάκρυνση του πάγου καθώς το πιθανότερο είναι να καταστρέψετε τα λαστιχάκια τους. Προτιμήστε να προμηθευτείτε την ειδική σπάτουλα κατασκευασμένη γι αυτό ακριβώς το σκοπό.